Traditie si Cultura

Comuna Tileagd este bogata în obiceiuri şi tradiţii, evenimente culturale tradiţionale, arhitectură, port popular şi meşteşuguri tradiţionale. Deşi în ultimul timp tradiţiile autentice sunt în pericol, există incă zone în Tileagd în care acestea se mai păstrează şi pot constitui o atracţie turistică deosebită.

Printre evenimentele culturale cu o periodicitate trimestriala sau anuală sunt:

  • Spectacole si concerte sustinute de ansamblul folcloric „Cununa de pe Cris”
  • Nunta la romani reprezentata de ansablul folcloric din satul Tilecus
  • Incondeiatul oului de Paşti şi ritmuri de toacă Tileagd
  • Aprinderea focurilor pentru vii şi pentru morţi
  • Colindatul cu steaua, plugusorul sorcova in seara de ajun de Craciun si Anul Nou

In satele cu populatie predominant maghiara (Uileac, Posoloaca la Sfintele Sarbatori de Paste se merge la stropit De asemenea, anual au loc festivaluri – festivalul strugurilor, Tileagd si Uileacul de Cris. Meşteşugurile, în trecut foarte bine reprezentate, se mai păstrează putine printre care amintim dogaritul, fierarit, tamplarie. Bucătăria tradiţională, deosebit de gustoasă este puţin pusă în valoare . Printre cele mai apreciate produse culinare sunt: vestita pălincă , vinurile de Balaia si Uileacul de Cris, guiasuri unguresti , sarmale, cozonaci.

Sportul este reprezentat in comuna Tileagd prin echipa FC Tileagd care este in divizia D. In anul 2001 si 2007 a castigat meciul de promovare in divizie superioara. Pe viitor se doreste sprijinirea sportului de performanta prin realizarea unei scoli de fotbal.